24 Mayıs 2017 Çarşamba

CHP KURULTAYA GİDERKEN



Türkiye’nin en eski ve köklü partisi olan CHP’de olağan kurultay takvimi işlemeye başladı.

Fakat görünen o ki bu kurultay tam bir Olağanüstü Kurultay havasında geçecek. Gerçi CHP kurultayları her zaman heyecanı yüksek ve listeleri delerek Parti Meclisi’ne giren partililerin ve yapılan oylamalarda en çok çizik yiyen parti yöneticilerinin yaşandığı yerler olmuştur.

Atatürk’ün kurduğu ve ilk kurultayını  4 Eylül 1919’da yapılan Sivas Kongresi olarak tüzüğüne yazdığı CHP gerek tek parti döneminde gerekse çok partili dönemde devletin kuruluş felsefesi doğrultusunda hep ne düşündüğü dikkate alınan bir partiyken, son yıllarda yaşadığı kısır iç çekişmeler nedeniyle gündemi belirleyen değil gündeme uyan bir parti görüntüsü vermektedir.

Özellikle Atatürk döneminde yapılan kurultaylardaki konuşmalar ve kararlar incelendiğinde CHP kurultaylarında işçisinden köylüsüne, esnafından iş adamına kadar toplumun her kesiminin sorunlarına çözüm üretilirken eğitimden sağlığa, dış politikadan tarıma kadar her alanda devletçi ve halkçı değişimlerin karaları alınmış sadece bunlarla da sınırlı kalmayarak dünyada yaşanan sorunlarla ilgili de çözüm önerileri uluslararası kamuoyu ile paylaşılmış.

12 Eylül darbesinde bütün partiler kapatılıp parti yöneticilerinin büyük çoğunluğunun siyasi yasaklı olduğu dönemi iyi incelediğimizde aslında yasaklı olan tek partinin CHP olduğunu görürüz. Çünkü 24 Ocak 1980 Ekonomik Kararları olarak bilinen neoliberal politikaların mimarı Turgut Özal, AP iktidarında Süleyman Demirel’in bu kararların uygulanması için tam yetkilendirdiği kişidir ve 1983’te başbakan olarak aynı çizgide icraatlarına devam etmiştir.

Kapatılan MHP’nin genel Başkanı Alparsan Türkeş yaptığı savunmasında Kenan Evren ve cuntacıların icraatlarını kast ederek ‘’Biz burada yargılanırken fikirlerimiz iktidardadır’’ demiştir.

MSP genel başkanı Necmettin Erbakan’ın  en büyük hayallerinden olan her ile bir imam hatip lisesi 12 Eylülcüler tarafından hayata geçirilmiştir.

Bütün bunlar yaşanırken akademisyenler ve sendikacılar başta olmak üzere bilimsel ve sol değerleri temel alarak siyaset yapanlara siyaset yasağı getirilmiş adeta sol siyaset kendisini besleyen ideolojik kaynakların kesilmesiyle ideolojiden uzak, proje ve çözüm üretmek yerine hamaset yapan slogan solculuğundan öteye gidememiştir.

12 Eylül’ün, siyaset olarak din motifli ilkel milliyetçiliğe dayanan uygulamaları ve ekonomik olarak liberalizmi hayata geçiren projeleri sonucu siyaset bir toplumsal hizmet aracı olmaktan çıkarak kısa yoldan köşe dönmenin aracı haline gelirken CHP’de siyaset yapanlar ülkeyi yönetmek yerine partiyi yönetmenin derdine düşmüş ve her fırsatta kurultayı toplayarak iç çekişmelerin sürekli gündemde kalması nedeniyle parti içine bakmaktan ülkenin sorunlarına çözüm üretemez hale gelmiştir.

Bu olumsuz durumdan CHP’de etkilenmiş ve parti içinde ‘’Delege Ağası’’ denilen kişiler ortaya çıkarak hemşericilik ve bölgecilik yaparak ön seçimlerde ideolojisine ve liyakatına bakılmaksızın ‘’Bizim Adam’’ mantığıyla yöneticiler ve adaylar belirlenmeye başlamıştır. Bu yetmez gibi her seçim öncesi halkın her kesiminden oy alabilmek için ‘’Halkçı ve Devletçi’’ yani Sol-Kemalist çözümler üretmek yerine sağ siyasetin temsilcileri partide yönetici ve aday yapma yanlışlığına gidilmiştir.

Önümüzde bir CHP kurultayı var ve CHP’liler bu kurultaya giderken yine şark kurnazlığı ve ayak oyunlarıyla belirlenen hatta istisna durumlarda işletilmek üzere tüzüğe yazılan 12. Madde işletilerek adını ilk kez duyacağımız kişilerin karar vereceği bir kurultay mı yapacak yoksa 4 Eylül 1919 ruhuyla kurulan ve süreç içinde evrensel sol değerlerle bütünleşen antiemperyalist ve tam bağımsızlıkçı ideolojiyi benimsemiş kadroların iş başına geleceği bir kurultay mı olacak buna karar verilecek.


Son olarak şunu belirtmek isterim ki Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği CHP’nin geleceği ile paraleldir ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran iradenin Tam Bağımsızlık adına ilk kararlarını aldığı 4 Eylül Sivas Kongresi aynı zamanda CHP’nin 1. Kurultayıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder