24 Ocak 2017 Salı

NEDEN HAYIR DİYORUM



''Hafızayı beşer, nisyan ile malüldür'' Eskilerin kullandığı bu tabir ‘’İnsan hafızası unutmasıyla ünlüdür.’’ anlamında söylenmektedir.

Hadi hafızamızı biraz yoklayalım.

Üçlü koalisyonun ortağı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ısrarı ve dayatmasıyla yapılan 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri sonrası AKP yüzde 34 oy oranı ve 363 milletvekili ile iktidar oldu.

2001 yılında Türkiye’yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Dick Channey dönemin başbakanı Bülent Ecevit’ten Irak’a müdahele konusunda olumsuz cevap almış ve eli boş olarak ülkesine dönmüştü.

3 Kasım Genel Seçimleri sonrası AKP hükümeti kurulur kurulmaz ilk yaptığı çalışmalardan biri Irak’a ABD ile ortak müdahele etmek ve ABD askerlerinin Türkiye’de konuşlanmasının önünü açmaktı.

Cüneyt Zapsu gibi isimlerin şiddetle desteklediği ve 25 Şubat’ta TBMM’ne sunulan hükümet tezkeresinin 1 Mart’ta oylanarak reddedilmesinde yurttaşların milletvekillerini ciddi anlamda baskı altına almalarının payı büyüktü.

Türkiye’deki camilerde müslümanların kafirlere galip gelmesi için dua edlip Ortadoğu’da ölen müslümanlar için gıyabi cenaze namazları kılınırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart 2003'te, Wall Street Journal'da yayınlanan ve bizzat kendisinin yazdığı makalede: "Cesur, genç erkek ve kadınların, en az kayıpla eve dönmeleri için; size, umutla dua ediyorum!" diyerek, Amerikan askerlerine dua ediyordu.

1 Mart Tezkere’si TBMM tarafından reddedilirken Türk Halkı’nın çok büyük bir çoğunluğunun takdirini kazanıyor ve halkın gözündeki saygınlığı artıyordu.

Biraz daha yakın tarihe gelerek hafızamızı yoklamaya devam edelim.

2014’te Cumhurbaşkanlığı seçimlerininin hemen ardından TBMM'den geçen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ilk onayladığı yasa olan torba yasada yer alan düzenlemede, Başbakanlık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) Başkanı'na "Milli güvenlik", “kamu düzeninin korunması” ve “suç işlenmesinin önlenmesi” gibi nedenlerle ve “gecikmesinde sakıncalı bulunan hallerde” bir internet sitesini 4 saat içinde kapatma yetkisini verilmişti.


Anayasa Mahkemesi (AYM) yapılan itirazı değerlendirerek düzenlemeyi iptal etmiş ve yargı kararı olmadan herhangi bir internet sitesinin kapatılamayacağı kararını alarak yürütmenin keyfi davranmasının önüne geçmişti, artık internet siteleri idare tarafından değil, ancak bir yargı kararı olursa kapatılabilecekti.

Yukarıdaki iki örnekte olduğu gibi TBMM ve AYM ile ilgili örnekleri daha da çoğaltabiliriz.

Bu iki örnekte de olduğu gibi ‘’Yasama’’ ve ‘’Yargı’’ güçlerinin ‘’Yürütme’’nin emrine verilmesi ileride onarılması mümkün olmayacak sonuçlar doğuracaktır.

Onun için Nisan ayında yapılması düşünülen Anayasa Referandumu’nda HAYIR diyeceğim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder