22 Mayıs 2017 Pazartesi

Alışmak




Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal felaketlerinden olan 17 Ağustos 1999’da yaşadığımız depremden sonra Türkiye değerli bir bilim insanı olan Ahmet Mete Işıkara’yı tanıdı ve onun ‘’Depremle yaşamaya alışmalıyız’’ sözlerini belleklerine yazdı.

Söz çok doğruydu çünkü deprem sürekli kendini yenileyen doğanın kaçınılmaz gerçeğiydi ve olası depremlerde en az zarar görmek için önlemler alınmalıydı, ve depremi önlemek mümkün değildi.

Fakat ülkeyi yönetenler, belli başlı önlemlerle engellenebilecek olaylara oluşacak tepkiyi azaltmak ve kendi beceriksizliklerini kapatmak adına ‘’Bununla yaşamaya alışmalıyız’’ demeye başladı. 

Daha birkaç gün önce patlayan bir bomba sonucu insanların ölmesi üzerine varoluş nedeni halkı doğru bilgilendirmek olması gereken bir gazeteci canlı yayında ‘’Terörle yaşamaya alışmalıyız’’ diyordu.

13 Mayıs 2014’te Soma’da yaşanan maden faciasında 301 işçinin yaşamını yitirmesi sonucu bilim insanları gerekli önlemleri almayan işvereni ve O’nu denetlemeyen devlet kurumlarını eleştirerek ‘’Bu kaza değil cinayettir’’ derken ülke yönetiminde en yetkili kişi “Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var.” açıklamasını yapmıştı.

En son Karaman’da Ensar Vakfı’nda erkek öğrencilere cinsel istismarda bulunulmasının duyulması üzerine bir bakanının "Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz.’’ sözleriyle irkildik.

Yazımın başında belirttiğim gibi deprem ve doğal afetler kaçınılmazdır ve gerekli önlemleri alarak bu afetlerle yaşamaya alışmalıyız. Fakat insan hatalarından kaynaklanan ve önlenmesi bizim elimizde olan hiçbir olayla birlikte yaşamak zorunda değiliz.

 Kısacası halkın inancında olan kaza ve kadere inanmak olgusunu kendi basiretsizliklerini örtmek isteyenlere geçit vermeyelim ve bilimin öncülüğünde, merkezinde insan olan uygulamalarla ‘’İnsanca yaşamaya alışalım’’.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder