Abidin Dino’ya böyle seslenen Nazım Hikmet’in iyi resim yaptığını hatta usta-çırak ilişkisiyle İbrahim Balaban’ı bir ressam ve düşün insanı olarak yetiştirdiğini pek az kişi bilir.
Fırıncı Tablosu
Usta 1940 yılında Çankırı Cezaevi’nde yatarken karnesiz ekmek satmaktan mahkum olan bir fırıncının tablosunu yapar ve kendisine hediye eder. Aradan yıllar geçip Nazım Hikmet yurttaşlıktan çıkartılıp vatan haini ilan edilince aile resimdeki Nazım imzasını silmeye çalışır ve resmi saklarlar. Bir şekilde ABD’ye giden resim bir türk koleksiyoner tarafından fark edilir ve ciddi bir paraya satın alınıp Türkiye’ye getirilir ve Zafer Sanat Galerisi’nde sergilenir.
Eskişehirli Sarı Seyfettin Tablosu
Yattığı cezaevlerini bir akademiye dönüştüren Nazım Hikmet, önemli eserlerinden olan Memleketimden İnsan Manzaraları eserinde bahsi geçen arkadaşlarının resimlerini de yapar. Bunlardan birisi de Eskişehirli Sarı Seyfettin’dir.
Cezaevi arkadaşına“Senin resmini yapacağım ve bu senin elinde ölümsüz bir eser olarak kalacak”. diyen Nazım Hikmet, yıllar sonra gün yüzüne çıkacak tabloyu yapar ve Sarı Seyfettin’e armağan eder.
Kartallı Kazım Tablosu
Nazım Hikmet’in ölümsüz eseri Kuvayi Milliye Destanı’nında bahsettiği cezaevi arkadaşı olan Kartallı Kazım’ı (İbrahim Göleber) resmettiği yağlıboya tablo CHP genel merkezindedir.
Hayali bir kişilik zannedilen Kartallı Kazım, Sayın Altınok Öz’ün 2009 yılında Kartal Belediye Başkanı seçildikten sonra gösterdiği çabalarla ailesi bulunmuş ve Kartal’da bir meydana ismi verilip heykeli dikilerek ölümsüzleştirildi.
Kartallı Kazım’ın (İbrahim Göleber) çocukları Nazım Hikmet’in cezaevinde yaparak babalarına armağan ettiği ve yüz binlerce liraya satılabilecek resmi, babalarının ismini ölümsüzleştiren Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’e armağan etmek istediklerinde Sayın Altınok Öz ‘’Bu resim ya Anıtkabir’deki Kuvayi Milliye Müzesi’nde ya da Kuvayi Milliye’nin komutanı Atatürkün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nde olmalı’’demiş ve bir açılış için 30 Mart 2013’te Kartal’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Kartallı Kazım’ın oğlu Yalçın Göleber tarafından armağan edilmiştir.
3 Haziran 1963’te aramızdan ayrılan ve sadece ülkemizde değil tüm dünyada şair kimliğiyle tanınan ve ‘’Memleket Şairi’’ olarak bildiğimiz büyük usta Nazım Hikmet’in ressam yönünü sizlerle paylaşmaya çalıştım.
Diyeceğim odur ki; kendisini aydın ve sanatçı olarak tanımlayanlar yaşamın her alanında var olmalı ve halkını ileriye taşıyacak çaba göstermelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder